Naturens lykkepille

Det er ingen hemmelighet at jeg ikke har hatt det så lett i livet. Eller, det er kanskje en hemmelighet, ettersom jeg ikke har vært så åpen om det. Det har jeg ikke tenkt til å bli heller, men jeg ønsker allikevel å formidle mine erfaringer med naturen. Den kan nemlig brukes som kilde til bedre helse og bedre liv på mange måter. Selvmedisinering trenger ikke være av den usunne sorten. Mitt forhold til naturen endret seg for ca 5 år siden. Jeg var i behandling for spiseforstyrrelser på Modum Bad og fikk min første følelse av frihet. Det skulle bli min drivkraft videre, kombinert med mye følelsesmessig smerte. Det krever mot å møte seg selv, men den som intet våger, intet vinner.

Modum1.jpg

Som hundeeier var jeg vant til å gå tur i skogen, men hadde liten trening med å åpne sansene og virkelig ta inn omgivelsene rundt meg, være tilstede.  Det tok lang tid før dette ble mulig, og hard jobbing måtte til for de små øyeblikkene. Det kan fremdeles være vanskelig den dag i dag, dersom hodet og kropp er fullt av mye annet, men det er nettopp da jeg har så godt av det. Se rundt meg, legge merke til fargene, luktene, lydene, følelsen i kroppen, føttene som treffer bakken, vinden i håret. Bare være. Klarer jeg dette så er det ikke lang vei til å kjenne lykke, frihetsfølelse og glede. Helt gratis, og helt uten ytre påvirkning annet enn det som er rundt oss alle sammen.

I tillegg er jeg så heldig at jeg er glad i å være fysisk aktiv. Jeg trenger å være fysisk aktiv. Også dèt for å mestre stress, smerte og utfordringer i livet, men også fordi det gjør meg glad. Jeg er aktiv og energisk av person og liker å kjenne at kroppen fungerer. Det er nemlig ingen selvfølge. Jeg er heldig som har en frisk kropp etter mange års spiseproblematikk og dårlig helse. Lykke for meg kan være toppturer, bratte bakker og en puls som vibrerer.  Det kan være lange turer på ski, sykkel og til fots. Det er så godt å kjenne at jeg lever! Vel så mye kan det være å padle kano på et stille vann, ta middagen ute, sitte rundt bålet, eller sløve i hengekøya ved favoritt-tjernet i marka. For ikke å snakke om å nyte en skikkelig fin solnedgang, gjerne ved havet med sjøluft i nesa. Eller nærturen i nabolaget med hunden min. Puste inn lufta og nærværet og minne meg selv på at livet er nå. Det er deilig å være ute. Frisk luft er for hjernen det nesespray er for en tett nese. Godt for sirkulasjonen i hele kroppen, både utenpå og inni. Jeg blir rett og slett et bedre menneske av det.

Hengekøye.jpg


Jeg sier ikke at natur og friluftsliv passer for alle, men hvis jeg kan inspirere ett menneske til å komme seg ut, så er jeg veldig fornøyd med det.  Naturen kan fungere som smertestillende. Jeg hadde ikke vært der jeg er i dag hvis jeg ikke hadde oppdaget og dyrket tur-livet. Naturen gjør meg til et friskere, gladere og helere menneske, og så sprer det seg som ringer i vannet, både til andre mennesker og til eget liv. 

Avslutter med et aldri så lite videoinnslag. Hverdagslykke!