På eventyr i Eidsvolls skoger

Topptur til Mistberget

Endelig på tur med Tom igjen. Uten ski på beina denne gang. Topptur til Mistberget. En topp jeg bare har hørt om, men aldri besøkt selv.  Hva er vel da bedre enn å få med en lokalkjent som turfølge. Jeg har en svakhet for topper og åser og koller. Komme opp i høyden, det liker jeg. Særlig der hvor det er fin utsikt. Og utsikt, det var det virkelig på dagens tur.


Lykkens grube

Å være på tur gjør meg glad, men når jeg kommer over slike perler som dette så bobler det ekstra mye i turblodet. Og ja, lykke er virkelig det rette ordet. Lykkens grube er en jerngruve tilhørende Eidsvoll verk som ligger ved stien fra Åsleia. Slike gamle skjerp finnes mange av med metaller som bly, sink, kobber, jern, wolfram, sølv og gull. På Byrud gård finnes smaragdgruve og marmor (kilde: wikipedia). For en spennende plass. Her kunne jeg vært i det uendelige og lekt med lys, formasjoner, farger og figurer med kamera, men skulle vi komme oss til toppen innen rimelig tid så måtte jeg begrense engasjementet. Tom ventet tålmodig og benyttet anledningen til å roe pulsen. Med jevn stigning på totalt 663 moh, var det godt med et par pust i bakken underveis. Det var varmt og sommeren hadde endelig entret podiet.

Mistberget.jpg
Mistberget2.jpg
Mistberget1.jpg
Mistberget3.jpg
Mistberget5.jpg
Mistberget6.jpg

Å kjenne at jeg lever

Vi klatret høydemetere og utsikten åpenbarte seg oppover lia der hogsten sørget for åpne skuer. Det gikk hardt utover oksygenopptaket, og selv om jeg tror både Tom og jeg gikk og sang inni oss, så var det hakket før melkesyra tok oss igjen. Da det var godt å komme over en gapahuk med fri sikt til nabotoppen, Ninabben. Fem minutter på hvilebenken der jevnet ut væskebalansen, og vi kunne nyte stillheten rundt oss før siste etappe til topps.

Mistberget9.jpg
Mistberget10.jpg
Mistberget11.jpg

På toppen av verden

I hvertfall på toppen av utsiktstårnet på Mistberget, men du verden så flott det var der oppe! Utsikt i alle retninger med flate jorder, åser og vann på den ene siden, og fjellformasjoner og høyere åser på andre siden.  Gardermoen, Nannestad, Jessheim, Eidsvoll, Romeriksåsen, Hurdal, Hurdalsjøen. Og skog. Masse skog. Og veldig høyt i tårnet. Jeg kunne vel her slå fast at høydeskrekk ikke er noe problem for min del.

Mistberget13.jpg
Mistberget14jpg.jpg
Mistberget15.jpg
Mistberget17.jpg

Etter opptur kommer nedtur

I dette tilfelle en hyggelig nedtur i grønne lunger og i rytmen fra lyden av sauebjeller.  Med påfyll av energi til både kropp og sjel, var alle muskler klare for nedstigning. Og glis, glis var det nok av etter en sånn fin tur.